sâmbătă, 13 noiembrie 2021

Google Maps va integra transportul metropolitan București-Ilfov, în timp real.

Orarul mijloacelor de transport în comun din zona metropolitană București - Ilfov va fi integrat în cadrul aplicației Google Maps, similar marilor capitale europene.

Momentan, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-IF (TPBI) este pe finalul discuțiilor cu gigantul american privind implementarea datelor tuturor mijloacelor de transport din Capitală și Ilfov pe aplicația Google Maps.

Din 2018 există deja o aplicație care monitorizează doar mijloacele de transport ale STB, dar care este puțin folosită de locuitorii din București.

Ce presupune integrarea transportului pe Google Maps?
Practic, bucureștenii vor putea vedea în timp real, pe Google Maps, unde se află metroul, tramvaiul, troleibuzul sau autobuzul cu care plănuiesc să se deplaseze dintr-un punct în altul al Capitalei.

Tot pe aplicația Google Maps va fi și un program cu ora la care pleacă din stație și ora la care ajunge la destinație mijlocul de transport ales, în funcție de condițiile de trafic, la fel ca în marile capitale europene.

Aplicația care monitorizează mijloacele de transport al STB în timp real se află acum în proces de a integra și metrourile, însă mai întâi este nevoie ca Metrorex să dea TPBI-ului un feed de date despre mersul acestora. Pentru moment, în aplicație pot fi văzute liniile de metrou și un orar teoretic, nu și mersul metrourilor în timp real.


Dezbaterea despre transportul sustenabil poate fi ascultată integral pe pagina de Facebook Buletin de București unde, pe 17 noiembrie, va putea fi văzută live și a cincea dezbatere din această serie cu tema „Bucureștiul metropolitan”:



Aceasta a fost a patra discuție din seria „Marele București”, o serie de șase dezbateri despre subiecte vulnerabile și de interes pentru București. Tema dezbaterii a fost „Transport sustenabil”. Dezbaterea a fost moderată de Elena Calistru (Președinte, Funky Citizens) și Cătălin Doscaș (reporter, Buletin de București).

joi, 30 septembrie 2021

CNAIR a lansat aplicaţia pentru parcările şi spaţiile de servicii aferente drumurilor naţionale şi autostrăzilor


Pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu ajutorul Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN), a lansat aplicaţia pentru parcările şi spaţiile de servicii aferente drumurilor naţionale şi autostrăzilor.

Aplicația permite localizarea rapidă a tuturor parcărilor și spațiilor de servicii disponibile rețelei rutiere din România.

Dezvoltarea aplicației face parte din strategia companiei de a asigura un confort sporit utilizatorilor rețelei rutiere.

Aplicație este disponibilă AICI.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau pot accesa harta interactiva a CNAIR.

Sursa: CNAIR

miercuri, 11 august 2021

AirClaim, util pentru zborurile compromise.


Toată lumea dorește ca orice călătorie să fie o experiență pozitivă.

Din nefericire, calitatea serviciilor aeriene o ia într-o direcție greșită.

În prezent, companiile aeriene întârzie sistematic, anulează zboruri sau au zboruri supra-rezervate, pentru a face față concurenței și infrastructurii actuale.

Și totul, în detrimentul pasagerului.

Din fericire, am descoperit un regulament care prevede că, în cazurile sus-menționate, călătorii au dreptul la compensaṭii financiare.

Am descoperit că Regulamentul European, conform căruia poṭi obṭine între €250 ṣi €600, este încă un secret pe care companiile aeriene îl păstrează bine.

Astfel că mai puțin de 10% dintre călătorii, care au dreptul la compensaṭie, ajung efectiv să o primească.

Din acest motiv, a fost creată platforma AirClaim care te ajută să completezi o cerere în mai puțin de 2 minute.

Fondatorii platformei, călători obișnuiṭi, cu experienṭă în domeniul juridic, tehnic și marketing, s-au reunit în ideea de a face călătoria cu avionul mai suportabilă.

Astăzi, din echipa AirClaim fac parte avocaṭi, foști directori ai Organismului Naṭional competent, experṭi în domeniul aviaṭiei, ingineri specializaṭi în inteligenṭă artificială, specialiști în marketing și reprezentanṭi relaṭii cu clienṭii care vorbesc 11 limbi străine.

Echipa colaborează cu companiile aeriene, instanțele și Organismul Naṭional competent, pentru a se asigura că în cazul în care compensaṭia este aplicabilă, clienṭii o vor primi.

Este important de știut că orice pasager care a avut o întârziere, anulare, pierdere de conexiune ori refuz la îmbarcare în ultimii 3 ani este eligibil la compensație. Fac excepție de la regulă doar Anulările COVID-19.

Mai mult, sunt mândri să-mi spună că au obṭinut compensaţii pentru mii de pasageri până în prezent.

Povestește-le despre călătoria ta AICI.

marți, 3 august 2021

Din august, STB SA asigură un transport accesibil şi atractiv în zona metropolitană prin noua ofertă tarifară integrată.


STB SA și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) au semnat joi, 29 iulie, contractul de delegare de gestiune pentru serviciul de transport public de călători pe o perioadă de 10 ani.

Astfel, de la 1 august, va fi aplicată o nouă politică tarifară, iar vechile bilete cumpărate pentru transportul public din București și Ilfov vor fi convertite automat, conform noii oferte de mobilitate.

Validatoarele care funcționează pe vehiculele tuturor celor patru operatori de transport din zona metropolitană, integrate prin Sistemul Automat de Taxare aflat în proprietatea STB SA vor recunoaște atât vechile titluri de călătorie, cât și noile bilete integrate în sistem. De exemplu, titlurile de 1,30 lei vor fi validate și recunoscute de către Sistemul Automat de Taxare (SAT) ca fiind bilete de 3 lei (valabile 90 de minute pe toate liniile de suprafață). Noua politică tarifară a transportului în comun de suprafață din regiunea București-Ilfov, corelată cu cea a Metrorex, va fi aplicată de la 1 august a.c., datorită eforturilor susținute a angajatilor STB SA, care într-o perioadă scurtă, de circa o săptămână, au reușit să integreze în sistem atât vechile titluri de călătorie, cât și pe cele noi.

Abonamentele existente, din vechea ofertă, cum sunt cel de o zi, cel de șapte zile sau cel de 15 zile, vor fi recunoscute și convertite la abonamentul actualizat din noua ofertă tarifară, pentru aceeași perioadă de timp pentru care a fost achiziționat. Toate titlurile vechi de călătorie, cu excepția abonamentelor pe o linie și pe două linii, vor fi recunoscute și vor fi valabile inclusiv pe liniile regionale. De exemplu, dacă un călător are un abonament urban de 72 de ore, la validarea acestuia după data de 1 august, el va beneficia de transport în cele 72 de ore, inclusiv pe liniile regionale sau expres, ceea ce vechiul abonament nu îi permitea. Singurele titluri care vor rămâne valabile exact în forma în care au fost achiziționate vor fi abonamentele pe o linie și cele pe două linii.

Sistemul de comunicare între SAT și sistemul de validare a călătoriilor de la metrou permite călătorilor să utilizeze un singur bilet sau abonament atât pe vehiculele de suprafață, cât și la metrou, în intervalul de timp pentru care a fost achiziționat.

Călătorii trebuie să urmărească momentul când expiră termenul pentru care au fost achiziționate biletele iar pentru a continua deplasarea, să valideze din nou sau să cumpere un nou bilet. Toate tipurile de bilete sau abonamente care se regăsesc în noua ofertă tarifară vor putea fi încărcate pe cardul activ.

În toate vehiculele vor fi afișate informații despre noua ofertă tarifară, dar și despre felul cum pot fi cumpărate biletele sau abonamentele, respectiv de la centrele de vânzare, prin SMS sau prin intermediul aplicației mobile 24Pay sau plata direct la validator cu cardul bancar contactless (posibilă în prezent la toate autobuzele noi Otokar și Mercedes Hybrid, dar și pe tramvaiele liniei 41 și 1/10, cu intenția de extindere la toate vehiculele). Totodată, pentru cei care au un cont deschis, poate fi utilizată reîncărcarea online a cardului (accesând site-ul http://online.stbsa.ro). STB SA va afișa în vehicule și la centrele de vânzare toate informațiile de care călătorii au nevoie pentru a se familiariza cu noua ofertă tarifară.

Pentru a evita confuziile și neclaritățile, în toată luna august, echipele de control ale STB SA vor desfășura activități de informare și îndrumare, acordând asistență călătorilor atât pentru utilizarea noilor bilete, cât și referitor la felul în care trebuie utilizate cele cumpărate anterior. Totodată, informațiile despre noua ofertă tarifară vor fi disponibile și prin intermediul aplicației InfoTB.

În funcție de venituri, dar și de interesul pe care îl au, călătorii pot opta pentru următoarele bilete sau abonamente din noua ofertă tarifară:
  • bilet de 90 de minute – 3 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;
  • bilet de 120 de minute – 5 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou.
  • bilet de 24 de ore - 8 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;
  • bilet de 24 de ore - 14 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;
  • bilet de 72 de ore - 20 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;
  • bilet de 72 de ore - 35 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;
  • abonament 7 zile – 30 de lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;
  • abonament 7 zile – 50 de lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;
  • abonament lunar – 80 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;
  • abonament lunar – 140 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;
  • abonament 6 luni – 400 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;
  • abonament 6 luni – 700 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;
  • abonament un an – 700 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;
  • abonament un an – 1.200 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou.
Sursa: Biroul Comunicare STB SA - Vineri 30 iulie 2021

marți, 22 iunie 2021

5 bănci vor distribui ajutoarele în schema HoReCa.


Privind analiza și selecția ofertelor de parteneriat ale instituțiilor de credit interesate în vederea implementării schemei de ajutor de stat prevăzută de Ordonanța de Urgență nr. 224 din 2020 privind unele măsuri prntru acordarea de sprijin financiar pentru îndeplinirea din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID -19, cu modificările și completările ulterioare

În urma procesului de analiză și selecție a ofertelor primite de la instituțiile de credit comisia din cadrul MINISTERULUI ECONOMIEI, ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI a constatat următoarele:
  • Au fost înregistrate în total 11 oferte de parteneriat de la instituții de credit.
  • Din totalul de 11 oferte, 4 dintre acestea nu îndeplinesc criteriul: “să aibă cel puţin câte o sucursală în fiecare judeţ” iar în cadrul unei oferte nu a fost specificată îndeplinirea acestui criteriu, astfel încât cele 5 instituții vor primi decizie de respingere.
  • 3 dintre cele 11 oferte primite nu îndeplinesc si criteriul „să prezinte MEAT oferta de colaborare până la data de 16.06.2021 ora 17.00, prin email pe adresa dgas@economie.gov.ro, semnată electronic”.
Având în vedere cele menţionate mai sus, se admit 5 (cinci) oferte de parteneriat, acestea îndeplinind cerinţele și criteriile specifice de implementare a programului:
  • CEC BANK SA;
  • BRD GROUPE SOCIETE GENERALE SA;
  • BANCA ROMÂNEASCĂ SA;
  • BANCA TRANSILVANIA SA;
  • BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ SA.
Cine poate primi bani
Prin cadrul schemelor de ajutor de stat pentru industria ospitalității, sunt eligibile pentru primirea finanțării următoarele coduri CAEN:
7911 Activități ale agențiilor turistice;
7912 Activități ale tour operatorilor;
7990 Alte servicii de rezervare și asistență turistică; inclusiv ghizii de turism care desfășoară activități conform acestui cod CAEN.
5510 Hotel și alte facilități de cazare;
5520 Facilități de cazare pentru vacanțe;
5530 Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
5590 Alte servicii de cazare;
5610 Restaurante;
5621 Activități de alimentație pentru evenimente;
5629 Alte activități de alimentație;
5630 Baruri și alte activități de servire a băuturii;
8230 Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor.

joi, 10 iunie 2021

Noi schimbări pe piața energiei electrice de la 01 iulie 2021.

Dacă nu optezi până la 30 iunie 2021 pentru o ofertă la electricitate disponibilă pentru piața concurențială, de la 1 iulie vei avea un preț diferit de cel actual pentru energia electrică consumată, stabilit de fiecare furnizor în parte.

De ce să o faci?
Pentru că sunt diferenţe de 130 de lei la factură, conform Adevarul.ro.

Pentru că "energia electrică va fi, de acum înainte, mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, astfel că oamenii ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă dacă vor preţuri mai mici", a declarat, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Reducerea comercială de care beneficiați acum este valabilă până la 30 iunie 2021.

Indiferent de localitatea în care este situat locul de consum, aveți libertatea de a alege orice furnizor doriți și oferta ce vi se potrivește, la un preț competitiv.

Dacă ești client Enel și ești trecut în piața concurențială deja, nu trebuie să mai faci nimic.

Dacă ai uitat unde ești, in concurențial sau reglementat, uită-te la ultima factură, în stânga sus. Dacă scrie Factură piață concurențială e clar că ești in concurential. Dacă nu scrie, înseamnă ca ești la reglementat.

Ai 3 opțiuni:
1. Nu faci nimic.
2. Alegi o ofertă concurențială a Enel. Acum, cea mai bună e Enel Fix Online Salut.
3. Dacă nu-ți mai place Enel, poți alege o altă ofertă.

Dacă utilizezi și gaze naturale, îți recomand Nova Power & Gas,  o companie românească activă pe piața de energie electrică și gaze naturale încă din 2007. Această firmă vine în spijinul consumatorilor casnici cu o ofertă integrată de servicii, cu accent pe eficientizarea costurilor.

La Nova, contractarea are loc exclusiv online, iar tot procesul constă în câțiva pași simpli și intuitivi, fără drumuri în plus.

Activează serviciile online și alege să-ți schimbi acum furnizorul cu Nova.

Iată care sunt cele două avantaje majore de a fi abonat Nova:
  • Au una dintre cele mai bune oferte la electricitate si gaze naturale
  • Contractarea oricărui serviciu oferit de Nova se face rapid, 100% online
Poți încheia un contract de Energie electrică, Gaz sau Energie electrică + Gaz.

Descoperă cele șase avantaje ale serviciilor Nova:
  • Schimbarea furnizorului se face online: totul este gratuit, transparent, fără întreruperi și fără riscuri
  • Economiile anuale pe care le poate face un consumator casnic pot ajunge și la 1.000 lei față de prețurile plătite înainte de liberalizare
  • Calculator de ofertă integrat in site, pentru a calcula prețul total, cu tarifele de transport și distribuție incluse, pentru fiecare localitate
  • Contractarea ofertei de gaze sau electricitate se finalizează exclusiv online, în câteva minute, chiar și de pe mobil, cu documentație simplificată
  • Pachete de servicii variate, toate cu preț fix garantat
  • Rețeaua de distribuție rămâne aceeași, clientul nu resimte nicio diferență în furnizare, cu excepția costurilor mai mici!
vreaulanova.ro

sâmbătă, 5 iunie 2021

Number Share de la Orange. De ce să-l folosești.

Serviciul Number Share reprezintă o funcționalitate care permite utilizarea aceluiași număr de telefon pe un dispozitiv principal și pe maximum 4 dispozitive secundare, cu limitările prezentate în cele de mai jos.

Atunci când un apel este efectuat sau un mesaj text este trimis de pe un dispozitiv secundar, destinatarului îi este afișat numărul principal. Serviciul este destinat utilizării sale prin intermediul unui telefon mobil (dispozitivul principal) și al altor dispozitive (smartwatch, smartphone, tabletă) drept dispozitive secundare.

Numărul principal reprezintă numărul de telefon care are asociat un contract de abonament pentru servicii de voce încheiat cu Orange România.

Descrierea serviciului
Serviciul Number Share permite utilizatorului să folosească același număr de telefon pe mai multe
dispozitive compatibile, fără a fi necesar să transfere cartela SIM dintr-un dispozitiv în altul. Serviciul
este furnizat în baza unui număr principal, căruia i se pot asocia până la alte 4 dispozitive secundare.

Cum funcționează
La apelurile efectuate de pe oricare dintre dispozitivele secundare, precum și pentru mesajele text
transmise de pe aceste dispozitive, destinatarului îi este afișat numărul principal.

Apelurile efectuate către numărul principal se recepționează simultan pe toate dispozitivele secundare,
putându-se prelua apelul de pe oricare dintre acestea.

Recepționarea mesajelor text sau MMS este posibilă exclusiv pe numărul principal, acestea nefiind
recepționate pe dispozitivele secundare, cu excepția mesajelor de la serviciul de urgență 113 (în cazul în care utilizatorul este înregistrat la acest serviciu de urgență). Apelurile în rețea, naționale și internaționale și mesajele text, efectuate/transmise de pe un dispozitiv secundar vor consuma din resursele abonamentului asociat numărului principal. După consumarea resurselor abonamentului asociat numărului principal, serviciile se vor taxa cu tarifele adiționale aplicabile acestui abonament.

Sesiunile de date efectuate/ transmise de pe un dispozitiv secundar vor consuma din resursele abonamentului principal în limita a 10 GB pentru fiecare dispozitiv secundar, după atingerea acestei limite traficul suplimentar nu va fi tarifat, viteza de transfer va fi de pana la 128 Kbps pentru
download si 64 Kbps pentru upload.

Serviciul Number Share nu funcționează în roaming. Serviciile de comunicații electronice în roaming vor putea fi utilizate doar pe dispozitivul principal.

Condiții de eligibilitate
Serviciul se adresează tuturor utilizatorilor persoane fizice și juridice care au un abonament de voce activ în rețeaua Orange România fără profil EVO activ (specific clienților business și corporate).

Activarea serviciului
Serviciul Number Share poate fi activat după cum urmează:
(1) pentru persoane fizice:
(i) activările de smartwatch se vor efectua prin intermediul aplicației dedicate, exclusiv pentru modelele
compatibile Samsung Galaxy Watch cu eSIM / 4G și Apple Watch 3, 4, 5 Cellular, în condițiile
activării/existenței unui cont My Orange activ.
(ii) pentru alte dispozitive compatibile (tableta, telefon) prin intermediul Magazinelor Orange Shop
(2) pentru persoane juridice, prin intermediul Magazinelor Orange Shop sau persoana de vanzari
dedicata contului, pentru oricare dintre dispozitivele compatibile (smartwatch, tableta, telefon)

Tarife
Serviciul Number Share are un tarif lunar de 2 euro, TVA inclus, aplicabil pentru fiecare dintre dispozitivele secundare pentru care Clientul solicită activarea. Această taxă se va adăuga la valoarea abonamentului plătit lunar de către Utilizator în baza contractului de abonament.

Înlocuirea unui dispozitiv asociat
În cazul în care se dorește înlocuirea unui dispozitiv compatibil existent cu un altul, se procedeaza dupa
cum urmeaza:
(1) pentru persoane fizice:
(i) inlocuire smartwatch cu un alt smartwatch: din aplicația dedicată opțiunea ‘’Replace device’’ sau
‘’Înlocuire dispozitiv’’. Finalizarea procesului de înlocuire a dispozitivului va atrage automat
dezactivarea dispozitivului asociat inițial și activarea serviciului pe noul dispozitiv ales de Client.
(ii) pentru alte dispozitive compatibile (tableta, telefon) prin intermediul Magazinelor Orange Shop
(2) pentru persoane juridice, prin intermediul Magazinelor Orange Shop sau persoana de vanzari
dedicata contului, pentru oricare dintre dispozitivele compatibile (smartwatch, tableta, telefon)

Încetarea/suspendarea serviciului Number Share
Dezactivarea serviciului Number Share se poate face de la data de facturare, dupa cum urmeaza:
(1) pentru persoane fizice:
(i) prin intermediul aplicației dedicate, din secțiunea ”Date mobile/Gestionează contul meu” sau prin
intermediul My Orange, secțiunea ”Opțiuni”
(2) pentru persoane juridice, prin intermediul Magazinelor Orange Shop sau persoana de vanzari
dedicata contului, pentru oricare dintre dispozitivele compatibile (smartwatch, tableta, telefon)

Cesiunea numărului principal către o altă persoană sau companie, precum și portarea numărului principal în altă rețea decât Orange România, conduce la dezactivarea automată a serviciului Number Share și implicit a dispozitivelor asociate.

În cazul în care contractul de abonament pentru numărul principal încetează indiferent de motiv, toate
dispozitivele secundare se vor dezactiva automat. La reconectarea contractului de abonament ca urmare a cererii clientului dispozitivele secundare nu se vor reconecta automat, ci vor trebui urmați pașii de activare

Number Share din aplicația dedicată.
Utilizatorii au dreptul de a renunța la serviciul Number Share activat la distanță într-un termen de 14 zile de la data activării.

Orice suspendare a numărului principal va atrage după sine suspendarea tuturor dispozitivelor secundare.

Suspendarea unui dispozitiv secundar, nu atrage suspendarea numărului principal și nici a celorlalte
dispozitive secundare asociate numărului principal.


Limitări
Dispozitivele secundare nu pot beneficia de următoarele servicii suplimentare: Redirecționarea apelurilor, acces la coduri scurte (*100#,*115# etc) sau la Serviciul Clienți, Mesagerie vocală, Tonuri de așteptare, roaming.

Apelurile și mesajele către/ de la persoanele de contact blocate pe numărul principal nu vor fi blocate și pe dispozitivele secundare asociate.

Activarea serviciilor de tip Apple iMessage și Facetime va fi posibilă exclusiv pe dispozitivul principal.

Nu pot fi activate mai mult de 4 dispozitive secundare asociate unui număr principal.

Dispozitivele secundare compatibile cu serviciul Number Share sunt de tip telefon mobil, tabletă
compatibilă cu funcția de apel voce și cu sistem de operare Android, tableta de tip Apple iPad si
smartwatch-uri cu funcție eSIM comercializate de catre Orange Romania.

Orange Romania nu garanteaza funcționarea serviciului pe dispozitive incompatibile.

Modelele compatibile cu serviciul Number Share de Samsung Galaxy Watch cu eSIM / 4G și Apple Watch 3, 4, 5 Cellular nu pot funcționa în mod independent și trebuie să fie asociate cu un smartphone Samsung Galaxy respectiv un iPhone. Accesul la serviciile de urgență se realizează în conformitate cu prevederile contractului de abonament pentru numărul principal și în conformitate cu prevederile legislației în domeniu.

In cazul dispozitivelor secundare de tip Apple iPhone si Apple iPad cu functie eSIM, in meniul dispozitivelor este posibil sa fie afisat un cod numeric acesta avand scop exclusiv de ordin tehnic.

Vezi smartphone-urile Samsung compatibile aici, respectiv iPhone-urile compatibile aici.

joi, 18 februarie 2021

Cum arată clientul unei Instituții Financiare Nebancare.


O bună parte dintre clienți este formată din oameni care nu au un istoric financiar, astfel că băncile ori nu le dau credite, ori le oferă o sumă mică ce nu le-ar putea acoperi nevoile din acel moment.

De pildă, ”cei mai mulți se împrumută pentru a face mici îmbunătățiri în locuință, a acoperi o cheltuială neprevăzută sau pentru diverse cheltuieli medicale. Însă de-a lungul timpului, clienții noștri s-au împrumutat pentru lemne de foc peste iarnă, pentru a-și cumpăra animale domestice care să îi ajute în gospodărie, să cumpere bilete de avion pentru a lucra sezonier în Spania sau să-și pregătească copiii pentru școală sau pentru olimpiade”, explică reprezentantul Instituției Financiare Nebancare (IFN).

Majoritatea clienților câștigă undeva la 2.000 de lei pe lună, dar sunt și clienți cu un venit mai mare: aproape 20% dintre ei au un salariu de peste 4.500 de lei. 56% dintre ei sunt femei, iar 43% au vârste cuprinse între 35 și 65 de ani.

Patru din 10 clienți sunt din mediul rural, unde accesul la infrastructura de creditare este limitat sau în unele cazuri inexistent, mulți dintre ei nu au nici măcar un cont bancar, iar valoarea medie a împrumutului este de aproximativ 4.000 de lei, pe circa 18 luni.

De exemplu, acest IFN percepe pentru un credit de 2.000 de lei pe o perioadă de trei luni suma de 2.334 de lei, fiind poziționat în primele trei locuri din clasament realizat în funcție de cele mai mici costuri. De cealaltă parte a clasamentului, pentru aceeași sumă, consumatori plătesc la alte IFN-uri și 4.274 de lei.

Dacă vrei să te împrumuți la IFN sau la bancă, uită-te la Dobânda Anuală Efectivă (DAE) care reprezintă costul total al unui credit și îți permite să compari mai ușor costurile unui credit, deoarece acesta include rata dobânzii, taxele și comisioanele percepute de către instituția financiară. Astfel, nu mai ești nevoit să compari fiecare comision, ci te poți orienta după acest indicator.

Scopul IFN-urilor nu este de a vinde unor persoane care nu le pot returna banii, ca apoi să îi execute silit sau să îi încarce cu penalități. Cele din urmă le fac doar cămătarii din România.

”Nu facem profit din penalități. Nu e în interesul nostru să împovărăm și mai mult un client care are dificultăți la plata ratelor. Nu ar avea logică. Business-ul nostru depinde de încrederea clienților, pentru că încrederea înseamnă că rămân clienții noștri și că ne recomandă și altora. Cea mai mare parte a clienților noi vin din recomandări de la clienți existenți. Cei mai mulți clienți nu plătesc la timp pentru că nu pot, cum i-ar ajuta dacă fix atunci când le e mai greu eu le pun penalități sau îi execut silit?” precizează reprezentantul IFN, care adaugă faptul că important este ca românii să înțeleagă că o disciplină de plată corectă îi ajută să ia împrumuturi și pe viitor, fie de la acest IFN, fie de la alți jucători din piață.

Realitatea este că ”un procent de 80% dintre clienții noștri au cel puțin o întârziere la plată pe parcursul unui an, dar 84% dintre ei își duc la final creditul.

Rămân cei 16% care nu mai plătesc niciodată împrumutul și costurile aferente în totalitate, fiind transferați către un departament intern de recuperare creanțe, în cazul în care nu ajung la o soluție cu IFN în urma discuțiilor.

”Dacă nici aici nu reușim, vindem creanțele către firme specializate în baza unui contract și a unor condiții de colectare care să producă, pe cât posibil, un disconfort minim clientului. Este important de menționat că astfel de firme chiar ajung la executări silite, însă niciodată prin executarea de bunuri mobile sau imobile, ci prin popriri”, adică rețineri salariale în contul datoriei.

În perioada 19 ianuarie - 22 februarie 2021, clienții care aplică pentru un împrumut beneficiază de:
✔ Comision de analiză a dosarului redus cu 50% (60 lei în loc de 120 lei)
✔ Comision de gestiune a creditului la domiciliu redus cu 50% (10 lei în loc de 20 lei)
✔ Rate fixe, începând de la 19 lei/săptămână


Sumele împrumutate de către clienți sunt 1.000, 1500, 2.000, 2500 și 3000 de lei.

Condiţiile minime de acordare a unui împrumut:
✔ persoană cu cetăţenie română care a împlinit vârsta de 18 ani;
✔ venit fix minim de 300 de lei/lună dovedibil;
✔ adresa de domiciliu/reşedinţa să fie pe teritoriul României;
✔ un număr de telefon valabil.


Mai multe detalii despre promoție în pagina dedicată.

duminică, 14 februarie 2021

Merită să cumpărați smartphone-uri recondiționate?

Nu sunt la fel de bune ca cele noi din punct de vedere al softului, dar telefoanele sunt mai ieftine, mai durabile și sunt acum disponibile pentru clienți aici, usor, sigur și transparent.

Ce este un telefon recondiționat? Reprezintă unul tranzacționat de către o companie care apoi efectuează teste de calitate și pe care il readuce la cea mai bună stare de funcționare posibilă.

Telefonul recondiționat va fi apoi gradat, de obicei în funcție de aspect. Un telefon cu semne de uzură medii până la cele mari va fi de obicei cel mai ieftin. Unul clasat ca bun, cu semne ușoare de uzură, va costa puțin mai mult, iar unul excelent și ca nou vor fi cele mai scumpe.

În România veți vedea mai ales smartphone-uri renumite, precum Apple, Huawei și Samsung. Mi-aș dori ca și ceilalți producători să le urmeze exemplul.

Telefoanele recondiționate le puteți compara cu adoptarea unui câine mai în vârstă. Faptul că animalul de companie este mai în vârstă nu înseamnă că va muri mai tânăr decât dacă l-ai fi adoptat ca pui, dar vei avea mai puțin timp cu el.

Durata de viață a unui produs variază de la o marcă la alta. De exemplu, ciclul mediu de viață al unui produs Apple realizat între 2013 și 2018 este de patru ani și trei luni. În 2017, s-a constatat faptul că, în medie, oamenii țineau smartphone-urile pentru doar 20 de luni în unele țări.

Sunt mai bune pentru mediu?
Da, dacă ne gândim la generațiile de tineri care vor urma. Cu cât îți păstrezi telefonul mai mult, cu atât este mai bine pentru mediu. De fapt, păstrarea unui telefon pentru un an în plus reduce impactul său de CO2 pe durata de viață cu o treime.

Acest lucru se datorează faptului că până la 95% din emisiile totale de CO2 ale dispozitivului pe durata medie de viață de doi ani provin din fabricarea telefonului. Producția de smartphone-uri consumă mult carbon, datorită cantității de materiale rare folosite. Acestea trebuie exploatate, ceea ce nu numai că eliberează carbon, ci și epuizează depozitele finite.

Și impactul tehnologiei asupra mediului se înrăutățește. Deși dispozitivele s-au micșorat în ultimul timp, s-a a constatat că contribuția globală a amprentei de carbon din industria informației și comunicațiilor s-a triplat între 2007 și 2016, o tendință care continuă în prezent.

Serviciul de reciclare din Australia estimează ca între 95-98% din componentele care alcătuiesc electronice din greutate pot fi reciclate, astfel încât, atunci când faceți upgrade, asigurați-vă că vindeți, faceți schimb sau reciclați vechiul dispozitiv cu companii din acest domeniu.


Mi-aș dori ca și România, la nivel guvernamental și nu doar declarativ, să urmeze exemplul Australiei.

vineri, 29 ianuarie 2021

Noi beneficii la YOXO, abonamentul de mobil 100% digital.

Lansat de Orange în martie 2020, YOXO are o nouă identitate de brand şi vine cu noi beneficii:

☑ Abonament 100% digital, configurabil şi gestionat exclusiv din aplicaţia dedicată.

☑ Preţuri în lei mai mici pentru toate abonamentele YOXO pentru un timp limitat.

☑ Returnarea banilor pentru internetul neconsumat şi lipsa perioadei contractuale.

☑ Disponibil acum atât clienţilor Orange cât şi celor din alte reţele la activarea unui nou număr.


Este ideal celor care vor să îşi personalizeze abonamentul mobil în fiecare lună, fiind disponibil exclusiv în aplicația mobilă dedicată, pentru iOS sau Android.

Bucură-te de el acum

YOXO este un abonament digital, fără limite contractuale, pe care îl poți reconfigura în fiecare lună după bunul plac:



Simplitate şi transparenţă
În cazul în care internetul din abonament sau din opţiuni nu sunt este utilizat, aceştia primesc banii înapoi sub formă de reducere pe factura următoare sau direct pe card, dacă se doreşte renunţarea la abonament. Astfel, clienţii pot uita de grija costurilor suplimentare la final de lună şi au libertatea de a-şi reconfigura abonamentul lună de lună alegând opţiuni suplimentare cu acces în roaming SEE, extra pachete de internet sau minute internaţionale.

Flexibilitate si control total
Clienţii pot adăuga resurse suplimentare oricând au nevoie, iar plata abonamentului se realizează digital, în mod automat la fiecare 30 de zile, folosind cardul bancar înregistrat în aplicaţie. Toate informatiile despre abonament şi consum sunt disponibile în timp real în aplicaţie, fără a fi nevoie de vizite în magazin sau apeluri în call center, iar dacă clienţii au întrebări suplimentare, pot accesa oricând serviciul de Messenger, direct din aplicaţie.

Telefonul tău, regulile tale, indiferent de reţea
De acum, de abonamentele YOXO se pot bucura atât clienții Orange persoane fizice cât și cei care sunt clienţi ai altor reţele. Astfel, clienţii Orange PrePay sau cei cu abonamente Orange în afara perioadei contractuale pot trece la YOXO urmând câţiva paşi simpli direct din aplicaţie. În cazul clienţilor din alte reţele, aceştia pot opta fie pentru un număr nou fie îşi pot păstra numărul actual prin portare întâi la o cartelă Orange PrePay şi apoi la YOXO.

În plus, ai acces la cel mai rapid internet și cea mai mare acoperire din România.

PS.  Nepoțelul meu avea numărul de Vodafone. După ce a văzut această ofertă faină, fratele meu i-a portat numărul în rețeaua Orange și apoi a trecut la abonamentul YOXO. Bine de știut pașii după ce te decizi și tu de abonamentul de mobil 100% digital.

PPS. Mai mult, în perioada 27-31 ianuarie, toți cei care cumpară și activează un abonament YOXO intră automat în tragerea la sorți în urma căreia pot câștiga una dintre cele 3 biciclete electrice Pegas.

orange.ro

miercuri, 27 ianuarie 2021

Platformă online pentru plata dosarelor de daună în 48 de ore pentru RCA.

Dan Cobeanu, co-fondatorul platformei roviniete.ro, pregăteşte lansarea PayPact.

PayPact este prima platformă online din România care facilitează procesul de obținere a compensației pentru accidente acoperite de asigurarea RCA pentru care se poate întocmi o constatare amiabilă online.

În premieră în România, PayPact introduce plata despăgubirii în urma producerii unui risc asigurat în maximum 48 de ore.
PayPact a creat un user flow complet care permite realizarea dosarului de daună pe smartphone, în câteva minute de la producerea accidentului.


Informațiile sunt preluate în mare parte automat, împreună cu imaginile şi documentele aferente. Ulterior, acestea sunt procesate de evaluatorii acreditați şi trimise societății de asigurare împreună cu o evaluare a daunelor.

După aprobarea asiguratorului, PayPact transferă banii direct în contul clientului în maximum 48 h.

PayPact este o platformă independentă, neafiliată, realizată de către o echipă cu expertiză amplă în dezvoltarea de platforme de succes ce au procesat în ultimii 3 ani peste 10 milioane de tranzacţii.

marți, 5 ianuarie 2021

BT Pay cu cele 17 beneficii.

1. Confirmi plățile online sigur și rapid
Vei putea confirma orice plata online direct de pe telefon folosind amprenta sau metoda de deblocare a telefonului. Astfel, orice tranzactie online se va face in siguranta. Afla mai mult

2. Activezi aplicatia fara drumuri la banca
Pe bune, zero contracte si drumuri la banca. Tot ce trebuie sa faci e sa descarci gratuit aplicatia din App Store si Google Play. Adaugi cardurile tale BT si non BT si esti pregatit pentru #EasyBanking.

Cat te costa? Acceseaza lista taxelor si comisioanelor.

3. Plateste cu telefonul
Nu e nevoie se te opresti din conversatia cu prietenii tai sau sa inchizi alte aplicatii pe care le folosesti cand vrei sa platesti cu telefonul. E suficient sa deblochezi telefonul si sa-l apropii de POS, fara sa deschizi aplicatia. Unlock & Pay – rapid si simplu :p si nu ti se va solicita codul PIN.

Poti sa vezi toate modalitatile de plata in setarile aplicatiei si e bine sa stii ca nu ai niciun comision cand platesti cu telefonul.*Poti plati cu telefonul daca ai functia NFC disponibila pe Androidul tau. Daca esti fan Apple cu un singur click iti trimiti cardurile din BT Pay in Apple Wallet si vei face plati cu telefonul la fel de simplu.

4. Invita Prietenii
Vestile bune trebuie date mai departe asa ca de acum iti poti invita prietenii in BT Pay.
Este asa de usor sa platesti cu telefonul, incat merita si altii sa se bucure de experienta.
Iar acum eu si prietenul nou adus in BT Pay, primim fiecare 30 lei pe card.

Asadar..
1. descarca aplicatia BT Pay folosind link-ul meu https://btpay.page.link/y2yt
2. plateste cu telefonul in urmatoarele 7 zile si putem castiga amandoi cate 30 de lei.

Daca vrei detalii, gasesti regulamentul pe site-ul băncii. Data limita campanie: 31.01.2021.


5. Open Banking
Daca ai card non-BT in app, poti sa-ti verifici si soldul sau tranzactiile. E simplu de tot – conectezi conturile tale online de la alte banci si vei vedea exact cum stai cu banii pe toatre cardurile tale.

Vei putea conecta contul de la ING, BCR si Revolut. Din nou #EasyBanking

6. Vrei sa trimiti sau sa soliciti bani de la un prieten?
Daca si prietenii tai au BT Pay, tot ce ai de facut este sa selectezi persoana sau persoanele din agenda telefonului si sa completezi suma pe care o trimiti sau o soliciti. Daca nu, e la fel de simplu sa le transferi bani prin IBAN.

Poti sa transferi bani si intre cardurile tale usor, dintr-o miscare.

7. Card digital? Da, orice card e prima data vizibil in BT Pay
Ce e un card digital? Este cardul tau nou emis, care are fix aceleasi caracteristici ca cel pe care-l vei primi fizic dupa o perioada. Orice card BT va ajunge prima data in BT Pay. Vei putea face absolut orice operatiune cu el – inclusiv retrageri de bani sau plati online.

8. Economiseste cu BT Pay. Cum?
De acum e usor sa urmaresti cum cheltuiesti banii. Vei vedea in aplicatie, pentru fiecare card in parte un grafic al cheltuielilor tale, pe domenii: utilitati, supermarket, transport, timp liber etc. Astfel iti va fi mai usor sa stii unde poti economisi.

9. Preia controlul asupra cardurilor tale, digital & fizic
Da, uneori vrei sa stii ca totul e in siguranta si in controlul tau. De acum, poti modifica limita tranzactiilor tale online si offline, retragerile de numerar de la bancomat si numarul de tranzactii care pot fi efectuate cu cardul.

10. Gestioneaza usor obligatiile de plata pe cardul tau de credit
Iti notezi in calendar cand trebuie sa-ti platesti obligatia lunara? De acum nu mai e nevoie. Poti sa setezi plata automata a obligatiilor lunare pe cardul de credit, la data scadentei sau poti plati cand vrei tu, pana la data scadentei, prin butonul special 'Alimenteaza cardul'.
Tu vei decide daca platesti suma minima obligatorie sau vei plati intreaga suma utilizata la finalul lunii anterioare, ca sa nu mai platesti dobanda.
Pe langa asta graficul te va ajuta sa vezi exact care e balanta si obligatiile de plata.
Totul, in timp real. Vezi istoricul tranzactiilor efectuate si cati bani ai direct pe telefon.

11. Imparte costul / Split the Bill
Ai iesit cu prietenii in oras si v-ati dat seama ca nu aveti cash? Ai luat un cadou si vrei sa imparti costul cu restul prietenilor? Tot ce ai de facut este sa platesti cu cardul si sa soliciti bani de la restul persoanelor, selectandu-le din lista contactelor din telefon. Suma poate fi impartita in mod egal sau se poate solicita suma diferita. Persoanele de la care soliciti bani trebuie sa foloseasca, de asemenea, BT Pay.

12. Transfera intre carduri
Fie ca vrei sa transferi bani de pe cardul tau non-BT in cel BT sau intre cardurile tale BT, ai optiunea te Transfer intre carduri. E simplu: alegi cardul de pe care vrei sa trimiti bani, iar apoi cardul pe care vrei sa-i trimiti.

13. Adauga card non-BT
De acum poti adauga carduri emise de alte banci din Romania.

Ce poti face cu ele in BT Pay?
Transfer instant de pe aceste carduri pe cardurile tale BT
Vei putea trimite bani instant prietenilor cu BT Pay

14. Retrage Cash
Vei putea genera un cod, care va putea fi folosit la orice ATM BT, pentru a retrage o anumita suma de bani. Aceasta functionalitate te ajuta in situatiile cand nu ai bancomate contactless si nu ai cardul la tine, dar ai neaparat nevoie de cash. Pentru ca uneori e musai :)

15. Sustine-ti ONG-ul preferat si doneaza
Acum e mai usor ca niciodata sa donezi pentru cauzele pe care le sustii. In BT Pay ai o lista de ONG-uri partenere catre care poti dona bani direct din cardul de debit, iar tranzactia nu este comisionata. Incurajam faptele bune!

16. Primesti oferte de la partenerii STAR si promotii la produsele BT direct pe telefon.

17. Premii in miscare
Conecteaza contul tau Fitbit, Google Fit sau Apple Health in aplicatie, sincronizeaza-ti pasii si poti debloca oferte BT si ale partenerilor. Ambitie - powered by BT Pay ☺

Despre liberalizarea pieţei de gaze & energie electrică ..

ANRE îndeamnă românii să-şi schimbe furnizorul de energie electrică: Sunt diferenţe de 130 de lei la factură, cita Adevarul.ro în 28 dec. 2020.

Pentru că "energia electrică va fi, de acum înainte, mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, astfel că oamenii ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă dacă vor preţuri mai mici", a declarat, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Daca ești client Enel și ești trecut în piața concurentiala deja, nu trebuie să mai nimic.

Dacă ai uitat unde ești, in concurențial sau reglementat, uită-te la ultima factură, în stânga sus. Dacă scrie Factură piață concurențială e clar că ești in concurential. Dacă nu scrie, înseamnă ca ești la reglementat. Ai 3 opțiuni:
1. Nu faci nimic.
2. Alegi o ofertă concurențială a Enel. Acum, cea mai bună e Enel Fix Online Salut.
3. Alegi altă ofertă, dacă nu-ți mai place Enel.

Nova Power & Gas, companie românească, activă pe piața de energie electrică și gaze naturale încă din 2007, vine in spijinul consumatorilor casnici cu o ofertă integrată de servicii, cu accent pe eficientizarea costurilor.

La Nova, contractarea are loc exclusiv online, iar tot procesul constă în câțiva pași simpli și intuitivi, fără drumuri în plus.

Activează serviciile online și alege să-ți schimbi acum furnizorul cu Nova.

Iată care sunt cele două avantaje majore de a fi abonat Nova:
  • Ocupă locul I în comparatorul de prețuri ANRE, cu cel mai mic preț la gaze naturale și au una dintre cele mai bune oferte de electricitate.
  • Contractarea oricărui serviciu oferit de Nova se face rapid, 100% online, cu rezultate foarte bune până acum.
Poți încheia un contract de Energie electrică, Gaz sau Energie electrică + Gaz.

Descoperă cele șase avantaje ale serviciilor Nova:
  1. Schimbarea furnizorului se face online: totul este gratuit, transparent, fără întreruperi și fără riscuri
  2. Economiile anuale pe care le poate face un consumator casnic pot ajunge și la 1.000 lei față de prețurile plătite înainte de liberalizare
  3. Calculator de ofertă integrat in site, pentru a calcula prețul total, cu tarifele de transport și distribuție incluse, pentru fiecare localitate
  4. Contractarea ofertei de gaze sau electricitate se finalizează exclusiv online, în câteva minute, chiar și de pe mobil, cu documentație simplificată
  5. Pachete de servicii variate, toate cu preț fix garantat
  6. Rețeaua de distribuție rămâne aceeași, clientul nu resimte nicio diferență în furnizare, cu excepția costurilor mai mici!
vreaulanova.ro

Vezi noile tarife ale avocaților pentru anul 2021.

Conform Hotărârii nr. 82 din 17-18 iulie 2020 a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), ghidul onorariilor minimale a intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2021.

Este bine de menționat faptul că tarifele stabilite de UNBR nu sunt impuse, ci orientative, însă un avocat nu poate stabili onorarii mai mici decât cele stabilite.

Estimarea onorariului minim orar recomandat este de 220 lei/ora.

Atenție șoferi, pentru suspendarea permisului de conducere:
2.8.1. plângerea împotriva procesului-verbal de constatare si sancționare a contravenției – 1.100 lei.

Ghidul mai arată că cererile şi activitatea care se referă la raporturile de familie sunt mai scumpe.
În cazul unui divorţ sunt mai multe tarife. Un divorţ cu copii poate fi cel puţin 5.000 lei.
2.5. Acțiuni și cereri referitoare la raporturile de familie :
2.5.1. pentru cererea de divorț fără minori - 1.760 lei;
2.5.2. pentru cererea de divorț cu minori - 2.200 lei;
2.5.3. pentru cererile care nu sunt accesorii cererii de divorț și care au ca obiect: stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor, dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinții de a avea legături personale cu copilul, locuința familiei - 1.540 lei;
2.5.4. tutelă, curatelă - 1.540 lei ;
2.5.5. punere sub interdicție – 1.540 lei;
2.5.6. tăgada paternității - 2.200 ;
2.5.7. asistare /reprezentare adopție - 2.640 lei.


Iar pentru latifundiari tarifele pentru:
2.2. Acțiuni şi cereri evaluabile în bani:
2.2.1. până la valoarea de 5.000 lei - 660 lei;
2.2.2. între 5.001 lei şi 25.000 lei – 5 % din valoarea litigiului, însă nu mai puțin de 880 lei;
2.2.3. între 25.001 lei şi 100.000 lei – 4 % din valoarea litigiului, însă nu mai puțin de 1.800 lei;
2.2.4. între 100.001 lei şi 250.000 lei -3 % din valoarea litigiului, însă nu mai puțin de 4.000 lei;
2.2.5. peste 250.000 lei – 2 % din valoarea litigiului, însă nu mai puțin de 7.500 lei.
2.2.6. peste 1.000.000 - 1 % din valoarea litigiului, dar nu mai puțin de 20.000 lei.
Sunt acțiuni evaluabile în bani și se vor aplica onorariile stabilite mai sus următoarelor categorii de acțiuni:
a) cereri în constatarea nulității, anularea, rezoluțiunea sau rezilierea unui act juridic civil patrimonial;
b) privind constatarea existenței sau inexistenței unui drept patrimonial;
c) prin care se solicita pronunțarea unei hotărâri judecătorești care ține loc de act autentic de înstrăinare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora;
d) acțiunile posesorii;
e) acțiuni petitorii - acțiunile care au ca obiect un dezmembrământ al dreptului de proprietate;
i) acțiuni având ca temei plata nedatorată/îmbogățire fără just temei;
j) acțiuni în declararea simulației unui act juridic;
k) acțiuni potrivit Legii nr. 10/2001 și Legii nr. 290/2003;
l) cereri și acțiuni privind legislația fondului funciar;
m) cereri și acțiuni privind materia exproprierilor;
n) cereri și acțiuni în materia uzucapiunii;
o) cereri și acțiuni privind despăgubiri materiale/morale;

Iar pentru relația angajat-angajator există:
2.11. Cererile privind litigiile de muncă și drepturi și obligații cu caracter social:
2.11.1. contestații împotriva deciziilor emise cu privire la încheierea, executarea, modificarea și încetarea CIM – 2.200 lei;
2.11.2. stabilirea și plata pensiilor, precum și alte drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale – 1.540 lei;
2.11.3. stabilirea și plata ajutorului de șomaj, a ajutorului de integrare profesională și a alocației de sprijin, a ajutorului social, a alocației de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu dizabilități și a altor forme de protecție socială prevăzute de lege - 1.100 lei.

Ghidul onorariilor minime al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) poate fi consultat sau descărcat de AICI.

vineri, 1 ianuarie 2021

Reguli noi pentru plățile online cu cardul.


De la 01 ianuarie 2021, sistemul bancar din România implementează noile protocoale de securizare a plăților electronice din spațiul economic european conform Directivei Revizuite a UE privind serviciile de plată (DSP2).

În acest sens, consumatorii vor confirma prin autentificarea strictă tranzacțiile online cu cardul pe site-uri din spațiul economic european.

Această reglementare contribuie la creșterea încrederii consumatorilor în plățile electronice.

Comercianții online trebuie să solicite autentificarea plăților prin implementarea noilor protocoale de securitate în platformele comerciale online, iar băncile emitente ale cardurilor trebuie să asigure autentificarea strictă.

Pentru a avea o experiență cât mai ușoară, biometria (autentificarea cu amprentă/ recunoaștere facială) poate fi o opțiune de autentificare a tranzacțiilor, autentificare care are loc în aplicațiile băncilor de internet/mobile banking/aplicațiile de semnare tranzacții (e-token) /wallet-uri.

Pentru consumatorii care nu au acces la o astfel de metodă, băncile vor implementa și alte opțiuni de autentificare a tranzacțiilor, de tipul unei parole statice.

Printre metodele de autentificare se regăsesc:
  • Autentificare și semnare în aplicația de internet/mobile banking/e-token/wallet a băncii;
  • Cod primit prin SMS + parolă statică (opțiune de back-up în condițiile în care clienții nu au acces la aplicația de internet banking);
  • Cod primit prin SMS + amprentă;
  • Cod generat într-o aplicație de semnare tranzacții (e-token) + amprentă
Fiecare emitent de carduri din România a comunicat deja sau umează să comunice clienților proprii care sunt metodele de autentificare a tranzacțiilor online cu cardul și care sunt modificările aduse fluxurilor actuale.

IMPORTANT În această perioadă de tranziție nu este exclus ca pentru o parte din tranzacțiile transfrontaliere, clienții să întâmpine dificultăți în realizarea acestora.
drmax.ro/

Postări populare