duminică, 14 februarie 2021

Merită să cumpărați smartphone-uri recondiționate?

Nu sunt la fel de bune ca cele noi din punct de vedere al softului, dar telefoanele sunt mai ieftine, mai durabile și sunt acum disponibile pentru clienți aici, usor, sigur și transparent.

Ce este un telefon recondiționat? Reprezintă unul tranzacționat de către o companie care apoi efectuează teste de calitate și pe care il readuce la cea mai bună stare de funcționare posibilă.

Telefonul recondiționat va fi apoi gradat, de obicei în funcție de aspect. Un telefon cu semne de uzură medii până la cele mari va fi de obicei cel mai ieftin. Unul clasat ca bun, cu semne ușoare de uzură, va costa puțin mai mult, iar unul excelent și ca nou vor fi cele mai scumpe.

În România veți vedea mai ales smartphone-uri renumite, precum Apple, Huawei și Samsung. Mi-aș dori ca și ceilalți producători să le urmeze exemplul.

Telefoanele recondiționate le puteți compara cu adoptarea unui câine mai în vârstă. Faptul că animalul de companie este mai în vârstă nu înseamnă că va muri mai tânăr decât dacă l-ai fi adoptat ca pui, dar vei avea mai puțin timp cu el.

Durata de viață a unui produs variază de la o marcă la alta. De exemplu, ciclul mediu de viață al unui produs Apple realizat între 2013 și 2018 este de patru ani și trei luni. În 2017, s-a constatat faptul că, în medie, oamenii țineau smartphone-urile pentru doar 20 de luni în unele țări.

Sunt mai bune pentru mediu?
Da, dacă ne gândim la generațiile de tineri care vor urma. Cu cât îți păstrezi telefonul mai mult, cu atât este mai bine pentru mediu. De fapt, păstrarea unui telefon pentru un an în plus reduce impactul său de CO2 pe durata de viață cu o treime.

Acest lucru se datorează faptului că până la 95% din emisiile totale de CO2 ale dispozitivului pe durata medie de viață de doi ani provin din fabricarea telefonului. Producția de smartphone-uri consumă mult carbon, datorită cantității de materiale rare folosite. Acestea trebuie exploatate, ceea ce nu numai că eliberează carbon, ci și epuizează depozitele finite.

Și impactul tehnologiei asupra mediului se înrăutățește. Deși dispozitivele s-au micșorat în ultimul timp, s-a a constatat că contribuția globală a amprentei de carbon din industria informației și comunicațiilor s-a triplat între 2007 și 2016, o tendință care continuă în prezent.

Serviciul de reciclare din Australia estimează ca între 95-98% din componentele care alcătuiesc electronice din greutate pot fi reciclate, astfel încât, atunci când faceți upgrade, asigurați-vă că vindeți, faceți schimb sau reciclați vechiul dispozitiv cu companii din acest domeniu.


Mi-aș dori ca și România, la nivel guvernamental și nu doar declarativ, să urmeze exemplul Australiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

drmax.ro/

Postări populare